Artikel Menarik

10 November 2012

Kalau Semua Orang Jadi Kaya

Pernah atau tidak anda terfikir kalau semua orang di dalam dunia ini kaya-raya belaka, apa yang akan terjadi agaknya? Makin aman dunia ke? Ataupun makin huru-hara ke? Kalau semua orang jadi kaya, apa yang jadi agaknya? Kaya pula hendak jadi apa? Mari kita baca di bawah ini jikalau semua orang hendak jadi kaya-raya...

1) Semua orang berebut-rebut hendak buat rumah sebesar kilang beras. Silap-silap ada yang buat rumah yang sama tinggi dengan gunung everest.

2) Koleksi kereta setiap seorang mesti tidak kurang sepuluh jenis. Ada pulak yang sanggup beli keretapi hendak bagi saham diri itu tinggi.

3) Inflasi makin naik sebab duit kecil-kecil sudah tidak ada nilai. Setakat not limat ringgit itu budak-budak buat main kuda longkang sahaja.

4) Masalah berebut harta tetap ada sebab manusia memang tidak pernah puas dengan apa yang ada di dalam hidupnya.

5) Tidak ada sesiapa yang sanggup kerja buruh. Semua orang sibuk mencari siapa yang hendak kerja berat. Siapa yang nak, ye tak?

Kalau semua orang jadi kaya, kemungkinan huru-hara lebih banyak terjadi daripada perkara baik yang akan terjadi. Kenapa? Tanyalah diri anda sekarang ini, anda kaya ataupun tidak? Kalau anda kaya, anda hendak buat kerja yang susah ke tidak? Tetapi sebelum kaya anda buat kerja susah dulukan? Ataupun memang anda sudah kaya dengan harta warisan pusaka nenek moyang. HEHE!
Tinggalkan KOMEN dan LIKE FACEBOOK tanda SOKONGAN anda!

No comments:

Post a Comment